Home

Nieuws

Bijeenkomst 2017

Spakenburg, een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee, wat nu Eemmeer/ Nijkerkernauw heet, zal dit jaar het decor zijn van onze jaarlijkse bijeenkomst. De Oude Haven is door de gemeente aangewezen als museumhaven en rondom de aldaar aanwezige historische botterwerf ligt nu een derde deel van de Bottervloot van Nederland. Bij uitstek dus een locatie om eens 'aan te meren' voor onze jaarlijkse bijeenkomst.
Wij treffen elkaar op zaterdag 25 november in CafBu2


----- ***** -----


Alle hens aan dek - verslag WaB-bijeenkomst 2016
(door Hans de Haan)

Zo'n twee weken voor onze bijeenkomst zag ik de bui al hangen boven Den Helder, maar gelukkig kwam hij een dag later, en nog wel in de vorm van een echte storm.

Zaterdag 19 november was het prima weer. Met z'n zesentwintigen waren we, zowel met het vliegtuig, als met de trein, als met de auto, als (deels) te voet, afgereisd naar Den Helder. Daar lag, bij het Marinemuseum, het historische ramschip De Schorpioen op ons te wachten. Op dit schip bevind zich het museumrestaurant, waar wij, onder het genot van koffie of thee met een stukje Helderse krentenwegge, onze flessescheepjes op de diverse tafels uitstalden. Vr de lunch hadden we alle tijd om elkaar weer te spreken, de meegebrachte flessescheepjes te bestuderen en ervaringen uit te wisselen. Aan de oproep om wat 'grijs' (lees: marineschepen) mee te nemen was gehoor gegeven. Albert nam zelfs zijn in aanbouw zijnde radiografisch bestuurbare onderzeeboot mee! Met echte duikmogelijkheden! Weliswaar niet in fles, maar dat zij hem vergeven.
Vr aanvang van de lunch blikte ik terug op het afgelopen jaar. Arij, Arie, Bob en Dick waren in mei met hun flessescheepjes op de Museumwerf Vreeswijk te Nieuwegein. Cor was in augustus een dag met zijn flessescheepjes in het Museum Warsenhoeck te Nieuwegein. En Gert liet in de zomervakantie, tijdens de jaarlijkse Speel-in, voor de 19e keer kinderen uit Hardinxveld Giessendam een flessescheepje bouwen.
Afgelopen jaar mochten wij weer twee nieuwe leden begroeten; beiden ook aanwezig op deze bijeenkomst: Arie en Rijk.

Naar de toekomst kijkend staan de volgende dingen op stapel:
- WaB-bijeenkomst 2017; kijken wat de mogelijkheden zijn bij Damen shipyards.
- Een flessescheepjestentoonstelling in het Natinhuis in Antwerpen.
- Plannen voor bijeenkomst op de Belgica werf in Boom, Antwerpen.
- De Duitse flessescheepjesvereniging gaat van12 t/m 14 mei volgend jaar, haar bijeenkomst houden in Leverkussen.
- Op 18 maart 2017 gaat de Franse flessescheepjes vereniging haar 40-jarig jubileum vieren in Villeneuve-sur-Yonne (89502).
- Op 13 mei 2017 viert het Flessenscheepjesmuseum Enkhuizen haar Jubileum.

En toen kon de soep opgediend worden. Op grote schalen lagen de rijkelijk belegde luxe broodjes al op ons te wachten, samen met het fruit en de kannen melk en vruchtensap. Na de lunch hebben een aantal van ons het museum op eigen gelegenheid doorkruist. Anderen zijn op de Schorpioen gebleven en hebben uitgebreid het geheim-van-het-scheepje-in-de-fles uitgelegd aan bezoekers, groot en klein, die ons op de daar opzochten. Als neusje van de zalm heeft Henny ons baksgewijs meegenomen voor een rondleiding door 'zijn' Tonijn, de onderzeer waar hij enige tijd op gevaren heeft als telegrafist. Deze ligt hoog en droog op de wal, naast het hoofdgebouw. Super interessant. Verder is er nog veel gepraat en zijn de meegebrachte flessescheepjes nauwkeurig bestudeerd. Er waren weer heel wat nieuwe en interessante modellen bij. Om half vier was het tijd om schoon schip te maken, want om vijf uur was het tijd voor: OPERATIE STOFWOLK, als u begrijpt wat ik bedoel.


----- ***** -----


De tentoonstelling 'Scheepjes onder Glas' is afgelopen, maar wilt u toch nog even een blik werpen op wat er tentoon- gesteld was, klik dan op de volgende LINK:
Scheepjes onder Glas; foto's van Frans de Lijster
Als je op de LINK klikt, kom je de forum-site 'Kombuispraat'. Vervolgens even naar beneden scrollen en dan kun je op paginanummers klikken om door te bladeren. Mijheer de Lijster heeft de tentoonstelling bezocht en van bijna alle modellen fotos gemaakt. Deze fotos beginnen op pagina 31, de rest op 32.

The exhibition 'Scheepjes onder Glas' has ended now. For those who still want to have a look, click on the following LINK:
Scheepjes onder Glas; foto's van Frans de Lijster
You will enter the forum site called 'Kombuispraat' (talks from the galley). Mr. de Lijster has visited this exhibition and made pictures of almost all models on display. Scroll a little bit down, so you can select the pages (Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 33 Volgende). Go to page 31, scroll down and you will find the pamphlet and the most beautiful pictures. It is continued on page 32
----- ***** -----

Hoe ontdek ik 'ht geheim'

Het valt niet mee informatie te vinden over het zelf bouwen van flessescheepjes. Via internet kan je genoeg plaatjes van mooie flessescheepjes vinden. Bij voorbeeld via de site (en de daarin te vinden links) van 'Welkom aan Boord': www.shipsinbottles.nl

Maar hoe krijg je nu zo'n scheepje er in. Hierover zijn boeken geschreven, maar doorgaans eenmalige uitgaven, klein in getal. Ik ken zelf 116 uitgaven. Slechts een enkele is misschien nog nieuw te verkrijgen. Ik zal u deze titels geven, al valt of staat het wel bij uw talenkennis:

- Buddelschiffe, Bauanleitungen fr die Praxis / Herrling, G.G. / 1994 / ISBN 3-7688-0856-4 / Delius Klasing Verlag / Duitsland

- Handbuch fr den Buddelschiffbau - Werkz.& Zubeh.& Material / Hille/ 2006 / ISBN 978-3-7688-1748-6 / Delius Klasing Verlag / Bielefeld / Duitsland

- Marines en Bouteille; L' rt et le technique / Aubry, Grard / 1997 / ISBN 2-909537-16-1 / Rigel Editions / Frankrijk

- Bouteilles la Mer / Truchi, Max / 1999 / ISBN 2-910821-32-3 / Editions Marcel-Didier Vrac / Frankrijk

- Making Ships in Bottles; Beginners to Adanced / Labistour, Leon / 1990 / ISBN 0-9516184-0-7 / Marine Arts Publications, Whitby / GB

Verder zou u eens bij de tweedehandsboeken van De Slegte kunnen kijken of u geluk heeft en er nog een boek vindt, zoals b.v.:

- Scheepjes in een fles / Binikowski, Jochen / 1984 / Cantecleer / De Bilt/ NL

- Scheepjes in Flessen / Schouten, Joop / 1981 / De Boer Maritiem / NL

- Scheepsmodellen in flessen / Needham, Jack / De Boer - Bussum / NL

Schiet me ineens te binnen (voor de internetgangers): Als u op internet zoekt bij www.bol.com naar 'ships in bottles' dan vindt u het boekje 'Secrets of Ships in Bottles' van Peter Thorne, ISBN 185486193X. Wellicht is die nog voorradig.

Van Bob de Jongste kreeg ik de tip om eens op www.antiqbook.nl te gaan kijken naar tweedehands boeken over flessescheepjes. Zorg wel dat u de schrijver en/of titel weet, hetgeen weer na te pluizen is in onze website www.shipsinbottles.nl onder 'bibliography'.

Zelfbouwpakketten zijn er wel geweest, van Airfix, een serie van drie modellen. Niet meer te krijgen denk ik. Het is al lang geleden, dat ik die wel eens tegenkwam in de hobbywinkel. De enige site, voor zover ik nu weet, waar u kunt zoeken is www.shipsinbottles.com Een Amerikaanse site via welke flessescheepjes van de Duitse Firma Binikowki te koop worden aangeboden. Ik weet dat die Jochen Binikowski (ik ken hem) ook bouwpakketjes verkocht. Maar die heb ik ook weer lang geleden gezien bij hem. Voor de internetgangers, kijk op www.buddelbini.de

Probeer het eens.

Hans de Haan

Roerganger van de Nederlandse vereniging van flessescheepjesbouwers 'Welkom aan Boord'