Home

Nieuws

Presentatie
Op 26 november 2022 zullen een aantal leden van onze vereniging te gast zijn op het museumschip 'Ren Siegfried' te Dordrecht; het thuishonk van de Vereniging van Binnenvaartschippers. Zij gaan u flessescheepjes laten zien, waaronder gefleste binnenvaartschepen. Maar natuurlijk ook van alles vertellen hun/onze hobby.

Het Binnenvaartmuseum is gratis te bezoeken en is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het adres is Maasstraat 13 te Dordrecht.


Bijeenkomst 2022
KNRM reddingstation Huizen

Door Hans de Haan

"Met een snelheid van over de dertig knopen scheerden zaterdagmiddag 17 september twee reddingsboten over het water van het Gooise Meer, met elk aan boord wel zeven leden van de WaB-groep, die zich krampachtig vast hielden aan de touwen onder hun zitplaats. Ik lag onderuit gezakt op de bodem, om mijn pet vast op mijn hoofd gedrukt te houden. Wat een herrie en gehots, wat een gespetter en wat een wind! Toen ik bij thuiskomst later mijn vrouw over dit tochtje met de reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij te Huizen vertelde vroeg ze of misschien sommige mannen hun haarstukje hadden verloren; maar zonder een haar gekrenkt te zijn stapten we allen weer veilig aan wal." Zo beschreef medelid Gert Huisman zijn ervaring met het boottochtje in de reddingboten tijdens onze jaarlijkse bijeenkomst.

Ook dit jaar is het mij weer gelukt om, volgens traditie, een mooie maritieme locatie te vinden voor het houden van onze bijeenkomst. We waren met onze groep de hele dag te gast bij de mannen en vrouwen van het KNRM Reddingstation Huizen. Vanuit alle hoeken van Nederland en zelfs Belgi waren de 25 deelnemers verzameld in het prachtige gebouw van de reddingbrigade.

Tegen tienen was iedereen present en onthaald op koffie met wat lekkers erbij. Vervolgens was er gelegenheid om de meegebrachte 'creaties' op de tafels tentoon te stellen: prachtige schepen, van galjoenen tot drakenschepen, van sierlijke zeilbootjes tot helikopters, allemaal geplaatst in flessen van allerlei grootte en vorm.

Na een welkomstwoord en een korte uiteenzetting over het reilen en zeilen van onze vereniging in het afgelopen jaar, nam een medewerker van het reddingswezen het woord. Aan de hand van indrukwekkende filmbeelden van reddingsacties op zee, geprojecteerd op een scherm achter hem, zette hij het werk van de KNRM uiteen. Hij liet ook verschillende boottypen zien en waar deze in Nederland allemaal gestationeerd zijn, vertelde over de vele vrijwilligers en dat de organisatie zelfstandig kan werken door de steun van heel veel donateurs. De KNRM komt zo'n 2500 keer per jaar in actie, waarbij zo'n 4000 mensen gered worden. Dit kan gaan van geredde surfers tot zeilers in nood, tot regelrechte vrachtschepen in nood met schipbreukelingen.

's Middags was er een rondleiding waarbij we uitleg kregen over de overlevingspakken die de medewerkers dragen tijdens een actie op het water. Het gebouw grenst aan het water en op de beneden verdieping konden we de twee gestationeerde reddingsboten bewonderen, waar we later die middag mee zijn gaan varen. Een van de hoogtepunten van die dag. Het was een heel gezellige en leerzame dag. Zo maakte je weer kennis met nieuwe leden of met vrienden die meegekomen waren met sommige leden en bewonderden we de modellen en gaven elkaar complimentjes. De lunch die werd aangeboden was ook lekker, terwijl er onderling veel werd bijgepraat. Zo al met al kunnen we terug zien op een prachtige dag daar in Huizen.

Medewerkers van het KNRM hadden daags te voren hun knutselvaardigheden losgelaten op een bouwplaat van hun reddingboot. Zie onder 'Gallery' voor het resultaat.
----- ***** -----

Hoe ontdek ik 'ht geheim'

Het valt niet mee informatie te vinden over het zelf bouwen van flessescheepjes. Via internet kan je genoeg plaatjes van mooie flessescheepjes vinden. Bij voorbeeld via de site (en de daarin te vinden links) van 'Welkom aan Boord': www.shipsinbottles.nl

Maar hoe krijg je nu zo'n scheepje er in. Hierover zijn boeken geschreven, maar doorgaans eenmalige uitgaven, klein in getal. Ik ken zelf 116 uitgaven. Slechts een enkele is misschien nog nieuw te verkrijgen. Ik zal u deze titels geven, al valt of staat het wel bij uw talenkennis:

- Buddelschiffe, Bauanleitungen fr die Praxis / Herrling, G.G. / 1994 / ISBN 3-7688-0856-4 / Delius Klasing Verlag / Duitsland

- Handbuch fr den Buddelschiffbau - Werkz.& Zubeh.& Material / Hille/ 2006 / ISBN 978-3-7688-1748-6 / Delius Klasing Verlag / Bielefeld / Duitsland

- Marines en Bouteille; L' rt et le technique / Aubry, Grard / 1997 / ISBN 2-909537-16-1 / Rigel Editions / Frankrijk

- Bouteilles la Mer / Truchi, Max / 1999 / ISBN 2-910821-32-3 / Editions Marcel-Didier Vrac / Frankrijk

- Making Ships in Bottles; Beginners to Adanced / Labistour, Leon / 1990 / ISBN 0-9516184-0-7 / Marine Arts Publications, Whitby / GB

Verder zou u eens bij de tweedehandsboeken van De Slegte kunnen kijken of u geluk heeft en er nog een boek vindt, zoals b.v.:

- Scheepjes in een fles / Binikowski, Jochen / 1984 / Cantecleer / De Bilt/ NL

- Scheepjes in Flessen / Schouten, Joop / 1981 / De Boer Maritiem / NL

- Scheepsmodellen in flessen / Needham, Jack / De Boer - Bussum / NL

Schiet me ineens te binnen (voor de internetgangers): Als u op internet zoekt bij www.bol.com naar 'ships in bottles' dan vindt u het boekje 'Secrets of Ships in Bottles' van Peter Thorne, ISBN 185486193X. Wellicht is die nog voorradig.

Van Bob de Jongste kreeg ik de tip om eens op www.antiqbook.nl te gaan kijken naar tweedehands boeken over flessescheepjes. Zorg wel dat u de schrijver en/of titel weet, hetgeen weer na te pluizen is in onze website www.shipsinbottles.nl onder 'bibliography'.

Zelfbouwpakketten zijn er wel geweest, van Airfix, een serie van drie modellen. Niet meer te krijgen denk ik. Het is al lang geleden, dat ik die wel eens tegenkwam in de hobbywinkel. De enige site, voor zover ik nu weet, waar u kunt zoeken is www.shipsinbottles.com Een Amerikaanse site via welke flessescheepjes van de Duitse Firma Binikowki te koop worden aangeboden. Ik weet dat die Jochen Binikowski (ik ken hem) ook bouwpakketjes verkocht. Maar die heb ik ook weer lang geleden gezien bij hem. Voor de internetgangers, kijk op www.buddelbini.de

Probeer het eens.

Hans de Haan

Roerganger van de Nederlandse vereniging van flessescheepjesbouwers 'Welkom aan Boord'