Home

Nieuws

Bijeenkomst 2018
6 oktober, Nationaal Baggermuseum, Sliedrecht.
Een verslag volgt binnen korte tijd.


----- ***** -----


'Bunschoten 2'
WaB-bijeenkomst 2017 - verslag

Dit jaar vond de bijeenkomst plaats in Bunschoten - Spakenburg, voorheen een florerende vissersplaats, waar wel 300 botters hun thuishaven hadden. De vangsten waren goed, tot in 1932 de Afsluitdijk werd voltooid en de Zuiderzee, IJsselmeer werd. Langzaam veranderde het zoute water in zoet water en de vis, waarop tot dan toe werd gevist, verdween. Een aantal vissers legde zich toe op het vangen van paling. Maar langzaamaan verdwenen steeds meer botters. Verkocht, verwaarloosd of gewoon in brand gestoken. Totdat de botter werd herontdekt als plezierschip, in het bijzonder door Duitsers en studenten. Sommige botters werden voorzien van een roef om meer comfort te bieden aan hun eigenaren. Op enig moment stonden er mensen op, die zich in gingen spannen om het varend erfgoed te behouden en de nog varende botters veranderde wederom van eigenaar, die de schepen weer in oude glorie herstelde. Thans kent Nederlands nog ongeveer 65 varende botters die in 'originele' staat verkeren. De helft daarvan heeft als thuishaven Bunschoten - Spakenburg.

Ons verzamelpunt was het etablissement 'BU2' vernoemd naar de oudste botter uit Bunschoten. In het kleine lokaal was het al snel vol. Ondanks het verzoek niet te veel flessen mee te nemen, i.v.m. de beschikbare ruimte, was er toch voldoende moois te zien. Na de officile opening door Hans, begaf het gezelschap zich naar de naast gelegen botterwerf. Geen echt museum, maar een volledig in gebruik zijnde historische werf, waarvan de geschiedenis terug gaat tot medio 1500. Hoewel de werf kommervolle tijden heeft gekend, is zij thans weer volop in bedrijf als reparatiewerf voor botters. Het gezelschap werd opgewacht door de enthousiaste werfbaas, die interessante verhalen vertelde over de werf en de activiteiten die daar worden uitgevoerd. Ondanks de koude hingen de bezoekers aan zijn lippen. Het werd tijd voor de lunch. Na de lunch werd er nagepraat onder het genot van een drankje. Op enig moment ging ieder weer zijns weegs. Sommigen liepen voor het naar huis gaan nog even Bunschoten in, waar op dat moment de zaterdagmarkt aan de gang was. Nog even snel een maaltje gerookte paling scoren. Het was geslaagd! Leuk om iedereen weer eens gezien en gesproken te hebben. Op de tafels stond veel mooi werk van de leden en samen met het bezoek aan werf, kon het gezelschap terugkijken op een geslaagde dag.


----- ***** -----


De tentoonstelling 'Scheepjes onder Glas' is afgelopen, maar wilt u toch nog even een blik werpen op wat er tentoon- gesteld was, klik dan op de volgende LINK:
Scheepjes onder Glas; foto's van Frans de Lijster
Als je op de LINK klikt, kom je de forum-site 'Kombuispraat'. Vervolgens even naar beneden scrollen en dan kun je op paginanummers klikken om door te bladeren. Mijheer de Lijster heeft de tentoonstelling bezocht en van bijna alle modellen fotos gemaakt. Deze fotos beginnen op pagina 31, de rest op 32.

The exhibition 'Scheepjes onder Glas' has ended now. For those who still want to have a look, click on the following LINK:
Scheepjes onder Glas; foto's van Frans de Lijster
You will enter the forum site called 'Kombuispraat' (talks from the galley). Mr. de Lijster has visited this exhibition and made pictures of almost all models on display. Scroll a little bit down, so you can select the pages (Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 33 Volgende). Go to page 31, scroll down and you will find the pamphlet and the most beautiful pictures. It is continued on page 32
----- ***** -----

Hoe ontdek ik 'ht geheim'

Het valt niet mee informatie te vinden over het zelf bouwen van flessescheepjes. Via internet kan je genoeg plaatjes van mooie flessescheepjes vinden. Bij voorbeeld via de site (en de daarin te vinden links) van 'Welkom aan Boord': www.shipsinbottles.nl

Maar hoe krijg je nu zo'n scheepje er in. Hierover zijn boeken geschreven, maar doorgaans eenmalige uitgaven, klein in getal. Ik ken zelf 116 uitgaven. Slechts een enkele is misschien nog nieuw te verkrijgen. Ik zal u deze titels geven, al valt of staat het wel bij uw talenkennis:

- Buddelschiffe, Bauanleitungen fr die Praxis / Herrling, G.G. / 1994 / ISBN 3-7688-0856-4 / Delius Klasing Verlag / Duitsland

- Handbuch fr den Buddelschiffbau - Werkz.& Zubeh.& Material / Hille/ 2006 / ISBN 978-3-7688-1748-6 / Delius Klasing Verlag / Bielefeld / Duitsland

- Marines en Bouteille; L' rt et le technique / Aubry, Grard / 1997 / ISBN 2-909537-16-1 / Rigel Editions / Frankrijk

- Bouteilles la Mer / Truchi, Max / 1999 / ISBN 2-910821-32-3 / Editions Marcel-Didier Vrac / Frankrijk

- Making Ships in Bottles; Beginners to Adanced / Labistour, Leon / 1990 / ISBN 0-9516184-0-7 / Marine Arts Publications, Whitby / GB

Verder zou u eens bij de tweedehandsboeken van De Slegte kunnen kijken of u geluk heeft en er nog een boek vindt, zoals b.v.:

- Scheepjes in een fles / Binikowski, Jochen / 1984 / Cantecleer / De Bilt/ NL

- Scheepjes in Flessen / Schouten, Joop / 1981 / De Boer Maritiem / NL

- Scheepsmodellen in flessen / Needham, Jack / De Boer - Bussum / NL

Schiet me ineens te binnen (voor de internetgangers): Als u op internet zoekt bij www.bol.com naar 'ships in bottles' dan vindt u het boekje 'Secrets of Ships in Bottles' van Peter Thorne, ISBN 185486193X. Wellicht is die nog voorradig.

Van Bob de Jongste kreeg ik de tip om eens op www.antiqbook.nl te gaan kijken naar tweedehands boeken over flessescheepjes. Zorg wel dat u de schrijver en/of titel weet, hetgeen weer na te pluizen is in onze website www.shipsinbottles.nl onder 'bibliography'.

Zelfbouwpakketten zijn er wel geweest, van Airfix, een serie van drie modellen. Niet meer te krijgen denk ik. Het is al lang geleden, dat ik die wel eens tegenkwam in de hobbywinkel. De enige site, voor zover ik nu weet, waar u kunt zoeken is www.shipsinbottles.com Een Amerikaanse site via welke flessescheepjes van de Duitse Firma Binikowki te koop worden aangeboden. Ik weet dat die Jochen Binikowski (ik ken hem) ook bouwpakketjes verkocht. Maar die heb ik ook weer lang geleden gezien bij hem. Voor de internetgangers, kijk op www.buddelbini.de

Probeer het eens.

Hans de Haan

Roerganger van de Nederlandse vereniging van flessescheepjesbouwers 'Welkom aan Boord'